Новини


Святкування дня Преподобної Йосафати у Києві

19-22 листопада 2015 Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії мали молитовне святкування Дня Преподобної Матері Йосафати в Києві.

19 листопада була Велика Вечірня з Литією до Преподобної Матері Йосафати в храмі св. Миколая на Аскольдовій Могилі, прикладання до ікони та мощей. Також Велика Вечірня з Литією до Преподобної Матері Йосафати служилася у храмі св. Василія Великого.

20 листопада святкування продовжилося у храмі св. Василія Великого Божественною Літургією і молитвою до Преподобної Матері Йосафати.

22 листопада у храмі св. Василія Великого після усіх Літургій вірні мали можливість прикластися до ікони і мощей Преподобної Матері Йосафати. Також цього дня в храмі св. Миколая на Аскольдовій Могилі після Божественних Літургій було вшанування мощей Преподобної.

А в монастирі Сестер Служебниць з нагоди дня блаженної Йосафати був день відкритих дверей, і всі бажаючі могли прийти і попросити в Першої Служебниці молитовного заступництва.

Під час святкувань в храмі св. Миколая на Аскольдовій Могилі парафіяни Марти та Андрій Свистун представили вірним короткі роздуми про святість блаженної Йосафати:

У чому ж феномен її святости, у чому особливість її свідчення, у чому велич її душі? А відповідь на це питання полягає, мабуть, у геройському виконанні блаженною Йосафатою її життєвого кредо: «Намагатимуся якнайкраще виконувати свої щоденні обов'язки, пам'ятаючи, що Бог дивиться на мене, і старатимуся віднайти ласку в Його очах». Це подиву гідне сповнення нею своїх постанов і є тим найкращим свідченням єдности її душі з Христом, яке ставить її в один ряд з іншими мучениками-свідками нашої Церкви XX століття.

Ми є учасниками Руху «Подружні зустрічі», який був заснований понад 30 років тому в Католицькій Церкві. В нашу греко-католицьку церкву цей рух принесли саме Сестри Служебниці. З ідеї с. Христофори Буштин з 1999 року ми проводимо реколекції для подружніх пар, які мають на меті гармонійне та щасливе життя християнських родин… Також Сестри Служебниці підтримали наш Рух в часі його кризи, коли старше покоління аніматорів відійшло від справ, а з молодших мало хто залишився. С. Йосафата Кудла запропонувала нам проводити зустрічі в їхньому монастирі, і з цих вівторкових зустрічей над роздумами Святого Письма в наш Рух прийшло друге життя…

Учасники, які пройшли наші реколекції, завжди перебувають під опікою та молитвою Сестер Служебниць, які довіряють їх своїй покровительці Блаженній Йосафаті. Ми особисто знаємо подружжя, які, молячись до Блаженної Йосафати, дістали дар батьківства і народили діток, а деякі подружжя – подолали кризу та взяли церковний шлюб. Сестри Служебниці зберігають чисельні свідоцтва ласк, одержаних внаслідок молитви до Блаженної Йосафати.

Сьогодні, 22 листопада, в монастирі Сестер Служебниць – день відкритих дверей, щоб приватно чи в спільноті помолитись у своїх намірах... Дуже часто ми їдемо в далекі прощі, наприклад, до Люрду, Зарваниці чи Унева, і це обов’язково потрібно робити в житті. Але не варто також забувати, що і в Києві є місце, до якого ми можемо мати прощу. Місце, в якому зберігаються частички мощей Блаженної Йосафати, місце, де її послідовниці моляться до Неї в наших намірах.

с. Тимотея Витрикус, СНДМ


© 2015.Усі права застережено