Новини


Новинки із соціального центру Сестер Служебниць у Львові

Підготовка і проведення свят: день св. Миколая і свят різдвяного часу, та інші події в соціальному центрі сестер Служебниць у Львові має свої певні традиції.

Попри стан війни і настрій та виклики, з цим пов’язані, сестри, які несуть служіння в соціальному центрі, старалися дотриматися, наскільки це було можливим, певних звичаїв і звичної атмосфери в домі.

Прислухаючись до порад фахівців як поводитися під час війни, щоб не «вигоріти» і уникнути знеохочення та депресії, а також - бути корисними і в ресурсі, сестри і дівчата, мешканки соціального центру, організовували події і заходи, які мали на меті об’єднати, підтримати один одного, допомогти.

Тому ми продовжили традицію «таємного друга» перед святом св. Миколая, де одна одній щоденно, протягом тижня, робили добрі, цікаві і таємні дарунки. І це виявилося досить ресурсним! Бо, виявляється, творити добро, навіть маленьке, насправді формує особистість, відкриває до прийняття одна одної і заохочує до інших корисних вчинків.

А в саме свято св. Миколая до соціального центру традиційно завітав «святитель» з добрим ангелом. Завдяки вірній підтримці багатьох Добродіїв, Миколай прийшов до дівчат із щедрими та корисними дарунками. А дівчата, зі свого боку, теж приготували для сестер креативні дарунки, як знак вдячності за турботу і допомогу. Вони спеціально взяли участь в майстер класі по виготовленні глиняних виробів, щоб подарувати свої роботи сестрам; а також напекли смачних пряників, які самостійно і фахово розписали, перед тим навчившись цього у професіоналів цієї справи. Уміння ділитися добром, своїм часом і талантами – є важливою складовою виховних заходів «Дому надії».

Спільне святкування уродин дівчат і сестер в соціальному центрі теж є вже нашою гарною традицією. Святкування грудневих уродинниць ми поєднали з рекреаційним і ресурсним відпочинком на львівській ковзанці.

Тобто місце для святкування, на нашу думку, має бути навіть під час війни, лише – з пам’яттю завдяки кому це є можливим зараз.

Тому сестри з дівчатами організували, виготовили і відправили велику партію «енергетичних батончиків» і інших потрібних та необхідних речей для наших Захисників.

У листі до них ми написали, що хочемо, щоб вони відчули смак дому, відчули скільки любові вкладено у цю справу та розуміли, що багато людей є вдячні їм, моляться і роблять все можливе для спільної перемоги!

Також плекаючи дух українських традицій, с. Єроніма Вовчак, директор соціального центру, разом з майстринею Мартою Ясінською зі Львова, організували і провели майстер клас по розписуванню різдвяних зірок ( т. зв. «звізд» ). Не завадило цій творчій справі навіть вимкнення світла – дівчата продовжували творити свою зірку навіть при світлі ліхтариків. І всі довершили свій унікальний витвір!

Підготовку до Святвечора і різдвяних свят ми теж робимо по можливості разом. І хоча багато дівчат святкуватимуть поза соціальним центром, але деякі святкові страви ми вже встигли приготувати спільно – тим самим навчаючи їх і долучаючи до збереження національних звичаїв. А Святвечір в «Домі надії» ми теж традиційно проведемо разом з тими, хто є самотній, хто потребує підтримки чи просто ніколи не дотримувалися цих звичаїв через незнання чи інші причини. Цього року до святкового столу з нами сядуть внутрішньо переміщені особи, які, втікаючи від жахіть війни, зупинилися тимчасово у Львові.

Згадуються і перегукуються буремні часи переслідування нашої Церкви і святкові богослужіння, Святвечір, коляда, вертеп в каторжних сибірських нетрях…

Як каже о. Андрій Зелінський, ТІ, капелан «У перемоги заплакані очі, але добрий зір - вона бачить майбутнє».

Ми теж не можемо і не хочемо дозволити росіянам вкрасти в нас Різдво, наші традиції, вміння святкувати і перемагати, попри все. Але завжди – у молитві і з пам’яттю про тих, завдяки кому ми вижили і живемо – нашим славним ЗСУ.

«Боже, Україну бережи!

Господи, помилуй нас!»

С. Єроніма Вовчак, СНДМ

Директор Соціального Центру ССНДМ


© 2015.Усі права застережено