Новини


Вшанування мощей блаженної Йосафати у Чернівцях

25 березня 2023 року у м. Чернівцях на парафії Різдва Пресвятої Богородиці і святого Антонія відбулася історична подія. За стараннями пароха о. Василя Гасинця та його дружини Оксани Гасинець були подаровані мощі преподобної Йосафати Гордашевської для привселюдного вшанування.

На святкування прибули с. Христофора Буштин, Провінційна настоятелька Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в Україні, та с. Михайлина Горнакевич, Провінційна економка. Святкування розпочалося торжественним внесенням мощей преподобної Йосафати Гордашевської.

Опісля сестри заспівали акафіст до блаженної Йосафати. Про її життя розповіла с. Христофора, яка наголосила на трьох чеснотах – віри, надії та любові, якими героїчно жила блаженна. Сестра Йосафата була дуже чутливою до обставин свого часу й навчала сестер передавати вічні правди Євангелії, особливо любов до Бога та ближнього. Така готовність відповісти на повсякчасний заклик Церкви відповідно до потреб часу робить с. Йосафату людиною всіх часів.

С. Стефанія Коваленко зачитала декілька свідчень про різні чуда, які сталися в житті людей за посередництвом бл. Йосафати. Потім розпочалася вервиця до блаженної Йосафати в різних потребах, особливо за мир в Україні та наших військових.

26 березня 2023 року продовжилося святкування Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Йосафат Мощич – правлячий архієрей, у співслужінні з багатьма священиками Чернівецької єпархії. Владику урочисто зустріли діти та парафіяни храму, які підготували слова привітання для владики, та традиційно подарували коровай.

Після Святої Літургії владика Йосафат вмонтував мощі в ікону Блаженної Йосафати. Провінційна Настоятелька с. Христофора на завершення висловила слова подяки настоятелю храму Різдва Богородиці о. Василю Гасинцю за організацію свята, та заохотила парафіян храму до молитви за посередництвом блаженної. Опісля діти мали невеличкий святковий концерт з віршами про блаженну Йосафату.

На завершення всі присутні помолилися вервицю до Йосафати та приступили до мирування і цілування її мощей. Вкінці всі стали до пам’ятної фотографії.

С. Стефанія Коваленко, СНДМ


© 2015.Усі права застережено