Новини


Сестри Служебниці в Україні святкували ювілеї богопосвяченого життя

7 серпня 2022 року спільнота Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії дякувала Богу за ювілей богопосвяченого життя шістьох сестер.

«Святкування ювілею богопосвяченого життя – це благословення для усіх сестер Згромадження, бо це є свідченням великої Божої любові як до сестер-ювіляток, так і до кожної сестри служебниці», - такими словами звернулася Провінційна настоятелька с. Мирослава Яхимець до шістьох сестер, які 7 серпня 2022 року святкували ювілей життя посвяченого на служіння Богові у Провінційному домі у Львові. Сестра Леонтія Зола святкувала 50-ліття богопосвяченого життя, а с. Єроніма Вовчак, с. Миколая Турянська, с. Назарія Дудар, с. Антонія Кулик та с. Софронія Данилюк святкували 25-літній ювілей.

Зважаючи на воєнну ситуацію в Україні святкування відбулися скромно, у спільнотній родині і розпочалося Божественною Літургією ,яку відслужив о. Ілля Мамчак, СУ. У пояснення Слова Божого про перше помноження хлібів (Мт14,14-22) о. Ілля наголосив, що Ісус, побачивши силу народу, звернувся до учнів із дивним завданням: «Дайте ви їм їсти». І все, що могли запропонувати апостоли – це п’ять хлібів і дві риби. Що Господь хотів навчити тим учнів? Найперше, щоб зрозуміли, що є сила людська – це зловити рибу, засіяти зерно, зібрати, змолоти, замісити, спекти хліб, але цього недостатньо, бо щоб нагодувати п’ять тисяч цього недостатньо, потрібно сили Божої. Людина зі своєї сторони має зробити людську роботу, а Бог – божественну, і незважаючи на те, що Бог Всемогутній, і все творить без будь-якої допомоги, все ж людина завжди має зробити свою частину зусиль, щоб Бог зробив чудо. Коли ми зустрічаємося із труднощами, дуже часто ми починаємо по-людськи думати, метикувати, як вийти із важкої ситуації та забуваємо звертатися до Бога, просити про допомогу: «Господи, я ж людина обмежена, роблю те, що можу зробити, а більше - я не можу зробити. І хоча ситуація є важка, але Господи, хіба у тебе є труднощі? Хіба були у Тебе якісь труднощі, коли Ти творив світ? Чи були якісь ситуації, які були б Тобі не під силу?». Але є одна велетенська трудність – людина, людське суспільство не кличе Бога на допомогу у вирішенні важких ситуацій, а покладається лише на свої сили, на інших людей, на логіку, дипломатію і т.д. Господь насилу не втручається у життя людей, лише тоді, коли людина починає кликати Бога. Тому о. Ілля заохотив сестер не боятися повсякчасно звертатися до Бога про допомогу, але і зі своєї сторони родити все, що під силу.

Вітаючи сестер-ювіляток, Провінційна настоятелька подякувала за те, що вони є свідками зустрічі з Живим Богом, адже прожити у спільноті 50 та 25 років не так просто. «Впродовж вашого монашого шляху, - наголосила сестра - ви пережили різні моменти: були хвилини радості, успіху, але були хвилини труднощів; були духовні піднесення, але й були різні спокуси, та тільки завдяки Божій вірності і вашій співпраці з Ним, ви дочекались цього дня».

Через війну в Україні не усі сестри-ювілятки змогли приїхати на святкування, тому уся спільнота зібраних сестер, через відеозв’язок привітала ювіляток, які зараз служать у Казахстані, Франції, Італії. Наймолодші сестри-новички Пія та Тереза і кандидатка Анна-Марія приготували для сестер невеличкий концерт, зробили саморобні картки-привітання, свічки.

І хоча святкування було скромним та простим, та все ж бути разом, дякувати та разом молитися одна за одну, бути вдячними за життя, за присутність поруч співсестри – це найбільше свято.

У такі моменти хочеться прославляти Господа словами апостола Павла з послання до Ефесян 1, 3: «Благословен Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що благословив нас із неба всяким духовним благословенням у Христі. Бо в Ньому Він нас вибрав перед заснуванням світу, щоб ми були святі і бездоганні перед Ним у любові!»

С. Анастасія Заброцька, СНДМ

Провінційна Секретарка


© 2015.Усі права застережено