Новини


Сестри Служебниці відзначають 162 річницю з дня народження о. Єремії Ломницького, ЧСВВ

"Батюшка с бородой", "dziadek", "fratello"

Запитаєте хто це?

Той, хто став співзасновником нашого Згромадження.

Той, кого називали «Золотоустим проповідником».

Той, хто вислав свої речі до Канади, а сам не поїхав.

Той, хто горів бажанням виховувати український народ у християнських цінностях.

Все ще не знаєте про кого це?

Хочемо познайомити вас з нашим отцем Єремією. Чоловіком доволі харизматичним, наполегливим та дуже талановитим. Щороку 8 лютого наше Згромадження святкує його день народження. Цього разу лише 162.

Він виховувався у священичій родині, де і зродилося його монаше покликання. Отець чітко бачив проблеми молоді та сімей того часу і горів бажанням їх вирішувати.

У 1882 р. він вступив до новіціяту отців-василіян у Добромилі, де якраз відбувалася реформа Чину. Отець Єремія став одним з реформованих монахів і вбачив у цьому гарну можливість проповідування і місіонерства. Протягом багатьох років чернець проводив "народні місії" на території Галичини та довкола неї. Вони включали кількаденні науки, Божественні Літургії, таїнства Сповіді, молебні, акафісти. О. Єремія мав дар промови і на його проповіді збиралися тисячі вірних.

Отці василіяни відчували потребу в монахинях місійного характеру. На той час жіноче монашество представляли лише сестри-василіянки, які вели більш закритий тип життя.

На місіях отця в с. Жужель 7 дівчат виявили бажання вступити до монастиря. За підтримки пароха - о. Кирила Селецького було відкрито перший дім сестер. «Головною» стала с. Йосафата Гордашевська. Звідси і почалася наша історія.

О. Єремія Ломницький уклав Конституцію Згромадження та завжди давав повчанням своїм сестрам. Навіть під час І Світової війни він не залишив своїх дочок, а навпаки - допомагав розвивати харизми.

Отець любив повторювати: «Любіть одні одних та держіться разом.» Ці слова також актуальні для сучасних Служебниць.

Дякуємо Богу за таку велику Людину та заступника в Небі.

Новичка с. Тереза Олійник, СНДМ


© 2015.Усі права застережено