Новини


В Одесі провели свято Розколяди

13 лютого 2022 року, у день свв. чудотворців і безсрібників Кира та Йоана, із благословенням та участю Преосвященного Владики Михаїла Бубнія, Екзарха Одеського, при катедральному храмі св. Андрія Первозванного в Одесі відбулась Розколяда.

Святкування розпочали Божественною Літургією, яку очолив Владика Михаїл Бубній у співслужінні о. Руслана Остафія. Підчас проповіді Владика з дітьми роздумували над притчею з Євангелія про Митаря та Фарисея. Хоч Фарисей прийшов до храму помолитися, та він славить не Бога, а себе самого. Він не перепрошує Господа Бога за свої провини, але радше, будучи певним своєї праведности, навіть дякує Богові, що не належить до грішників. Він хвалиться своїм постом та хизується своєї десятиною, яку дає на Божий храм. А проте дивиться з погордою на митаря, як на великого грішника. А митар у почутті своєї грішности не смів навіть очей піднести до неба, тільки покірно молився і бився в груди, кажучи: «Боже, змилуйся надо мною грішним». Його коротенька, але повна жалю й покори молитва до сьогодні служить за найкращий і щирий акт жалю за наші гріхи. Владика Михаїл заохочував до щирої молитви та стояти у вірі і простоті перед Богом.

Відтак діти та батьки недільної школи перейшли до катехитичного класу, щоб продовжити святкування. Владика Михаїл уділив своє пастирське благословення усім присутнім та побажав гарного проведення часу разом. Підчас Розколяди люди збираються, аби «набутися» – поспілкуватися, погомоніти, пожартувати, зустріти тих, кого давно не бачили за буденними турботами. Розколяда насамперед дарує людям духовне просвітлення, а з таким настроєм значно легше йти у роздуми і Великий піст. Важливим у святкуванні розколяди є й те, що вона дає змогу учасникам перебувати тут і тепер, не поспішати і не переживати про майбутнє, не планувати собі нічого великого. Це – почуття єдності, любові, своєрідний атракціон умінь і навичок. Адже кожна господиня зготувала до цього свята смаколики і одягається у найкращу вишиванку.

Сестри Служебниці та катехити приготували різноманітні конкурси для усіх присутніх. Дорослі та діти мали нагоду разом ставити виставу-пантоміму, орієнтуючись за цитатою зі Св. Письма. Наймолодші парафіяни приготували різдвяні загадки. Гостем нашого свята був Максим Трубніков - вокаліст та гітарист одеського гурту «Друже музико», а також є двічі учителем року у номінації «Музичне мистецтво» . Разом колядували та співали український та патріотичних пісень. Щиро дякуємо за музичний супровід. Діти мали нагоду приготуватись до свята Стрітення Господнього та виготовляли своїми руками стрітенську свічку. Спільною молитвою завершили наше святкування та «прощання» з колядою до наступного року. Усі з хорошим настроєм помандрували до своїх домівок. Дякуємо і до нових зустрічей.

Катехитка с. Герарда Браголя, СНДМ


© 2015.Усі права застережено