Новини


Екскурсія до музею-садиби Лесі Українки в Колодяжному

З нагоди 150 років від дня народження триває ювілейний рік Лесі Українки – видатної української письменниці та громадської діячки, однієї з центральних постатей національної культури. Щоб більше ознайомитися і пізнати цю непересічну постать, її літературну спадщину і життєвий шлях, с. Єроніма Вовчак, директор соціального центру, організувала разом з сестрами та частиною дівчат, мешканок «Дому надії», здійснили екскурсійний маршрут в с. Колодяжне (Волинська обл.) до музею-садиби Лесі Українки.

В експозиції музею представлено меморіальні речі Лесі Українки та її родини, прижиттєві видання творів поетеси та її матері - Олени Пчілки, фотографії, речі побуту та етнографії Волині, відтворені фрагменти робочого кабінету і сільської хати.

Косачі дуже любили Колодяжне і не раз у листах до друзів висловлювали свої почуття:

«Колодяжне - це, власне, вдома, а решта, то це все так собі — між іншим. Для цілої нашої родини ця квартира (в Києві) не була нашим «вдома», вона була раніше в Колодяжному, поки ще цілою родиною ми там жили, а потім то все було тимчасове, випадкове і не своє».

Поїздку здійснили разом з одинадцятьма військовослужбовцями з Канади разом з їх капеланом – падре Робертом (з протестанської спільноти), які проходять міжнародні військові навчання.

З попередньої їхньої ротації частина канадських військових разом з капеланом о. Іваном Нагачевським УГКЦ співпрацювали з «Домом надії», як волонтери для вивчення англійської мови. І тому цього разу військове керівництво теж звернулися з побажанням співпраці. Тож, враховуючи обмеження, пов’язані з карантином, вирішили здійснити спільну поїздку трьома транспортними засобами (двома приїхали вони і одним - сестри і дівчата ). З нами їхали канадські офіцери і солдати, які знаходяться на тренувальній місії в Яворівському полігоні. Всіх разом у подорожі взяли участь 22 особи.

Після пізнавальної екскурсії в літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, учасники туристичного паломництва відвідали Луцький замок Любарта – один з найдавніших збережених замків, пам’ятку архітектури 15 ст.

Тут екскурсії розділилися на дві групи: українську і англомовну - для наших гостей. Опісля всі вирушили до монастиря Отців Василіян у Луцьку, де нас гостинно прийняли і почастували смачною вечерею.

Саме тут також привітали уродинниць з березня – червня, яких виявилося сім осіб- шестеро дівчат і с. Магдалина Чайківська. Традиційними святковими тортами, які цього разу спекла для нас с. Святослава Пилип’юк СНДМ, привітали уродинниць, побажавши їм різних добродійств. Кондитерський хист сестри оцінили всі – смак тортів був неперевершений!

Помолившись в підземному монастирському храмі і подякувавши за гостинність отцям, прочани вирушили додому. Хоч фізично втомлені насиченою програмою дня, та однак всі були переповнені позитивними емоціями і гарними враженнями від спільно проведеного часу. На кінець с. Єроніма подякувала військовим, подарувавши їм символічний дарунок – оригінальну свічку ручної роботи з національним візерунком і написом «я люблю Україну» і домовилися про подальший контакт щодо можливої співпраці. Канадці, зі свого боку, теж висловили слова подяки сестрам і дівчатам за гарно проведений час, а також – захоплення від багатої і цікавої, хоч також часами й трагічної історії нашої країни.

С. Єроніма Вовчак, СНДМ


© 2015.Усі права застережено