Новини


Новини із соціального центру Сестер Служебниць у Львові

Вже майже місяць, як в Україні запроваджено карантин, у зв’язку з поширенням пандемії коронавірусу. Всі розуміли про неминучість таких заходів і, все ж, коли вони почали діяти – нелегко було змиритися із зовсім іншим ритмом життя.

Карантин кардинально змінив життя на всіх рівнях, і кожен це відчув на собі. Всі останнім часом говорять, що - так, це - виклик і що життя більше не буде таким, як раніше, хочемо ми цього чи ні.

У соціальному центрі Сестер Служебниць у Львові на час карантину залишилися 10 дівчат і спільнота із 3-х сестер. Дівчатам-студенткам, які звикли до швидкого і насиченого ритму життя, було найважче «перестроїтися» на зовсім інший темп, пристосуватися до нових вимог і правил. Але також всі у спільноті розуміли необхідність цих норм і відповідальність перед собою і стосовно інших. Тому ми залишилися вдома.

Від початку в розпорядок дому додалася щоденна спільна молитва на вервиці. Бо ми розуміємо, що лише уповання на Бога і смиренна молитва – благання є найпершим і могутнім захистом перед цією хворобою. Також всі богослужіння ми почали молитися в режимі онлайн.

А 27 березня з вірою і трепетом разом з християнами цілого світу молилися разом з Папою Франциском Євхаристійну адорацію та прийняли особливе благословення Urbi et Orbi (містові і світові), щоби «з вірою та надією переживати цей період випробування для всього людства». В п’ятницю, спільно з дівчатами, сестри також проводять особливу молитву, роздумуючи над хресною дорогою нашого Спасителя, а в неділю – спільно беремо участь у трансляції Божественної Літургії. І ці спільні молитви створюють особливу атмосферу миру і також дарують здатність прийняти ситуацію з усіма її викликами.

І хоча сестри з соціального центру завжди проводять багато часу з дівчатами, мешканками дому, але в час карантину спільних заходів стало набагато більше. Сестри присвячують свій час і дари, щоб послужити і поділитися ними з дівчатами. Тому ми разом готуємо їсти і разом працюємо, разом святкуємо і плануємо своє дозвілля. Навіть покупка продуктів – це особливий «карантинний ритуал», який виробився за цей час.

Але час карантину, який цьогоріч вплівся в час Великого посту, ми також хочемо пережити з духовною користю – не забуваючи про любов до ближнього. І хоча ми залишаємося вдома, але сестри організували випічку пасок і різних смаколиків для українських військових. Крім дівчат, які активно долучилися до доброго діла, с. Єроніма Вовчак заохотила також родини переселенців у Львові і парафіян каплиці «Всіх святих українського народу» приєднатися до цієї акції. Спільними зусиллями ми відправили на передову нашим Захисникам багато посилок з домашніми смаколиками і малюнками-вітаннями від дітей з Воскресінням Господнім. В листі до Воїнів ми написали, що зараз в нас точиться війна проти вірусу, але ми ніколи не забуваємо, що вже 6 років триває кровопролитна війна на Донбасі, де ще більш небезпечно і де майже щоденно гинуть люди. Тому ми безмежно вдячні їм за їхню вірність і жервенну любов і запевняємо у своїй молитві за них.

Готуємося в соціальному центрі ми також вже і до Великодня. Тому сестри організували з дівчатами майстер клас по випіканню пасок. Все вдалося на славу!

с. Єроніма Вовчак, СНДМ


© 2015.Усі права застережено