Новини


Випускний у Соціальному Центрі у Львові

Традиційно, вже декілька років поспіль, після закінчення навчального року, в соціальному центрі Сестер Служебниць відбувається т. зв. випускний – прощання з дівчатами, які залишають цього року «Дім надії». Такий захід відбувся цьогоріч 4 липня.

Сестри відпроваджували в самостійне, доросле життя 4-ро дівчат. Але всіх випускників є 7, лише не всі, у зв’язку з карантином, могли взяти участь у заході.

Урочистість мала більш рекреаційний характер: нагородження «золотими» медалями, різноманітні ігри, спільна трапеза і розповіді випускників про свій досвід проживання в «Домі надії». Дарунки, які с. Єроніма Вовчак, директор соціального центру, готує для дівчат, теж мали символічний характер – молитовник – як знак християнських і моральних цінностей, молитви, які дівчата пізнавали тут і здобуватимуть і надалі в житті, кухонний фартух – символ здобутих навичок господарювання і заохочення, щоб бути доброю господинею і надалі, свічка – бажання обирати світло в житті, бо «можна все життя проклинати темряву, а можна запалити маленьку свічку» і, звичайно, солодощі – щоб життя було солодшим.

У своєму слові до дівчат с. Єроніма наголосила, що цей будинок не зачиняє своїх дверей за ними, як вони переступлять поріг в новий етап життя, а завжди є відкритим для них - щоб приходили в гості, навіть вже із своїми сім’ями, щоб ділилися своїми досягненнями і труднощами, що вони є частинкою життя цього дому і сестер, а це – дуже цінний досвід. Також сестра зацитувала слова одного філософа, що «три шляхи ведуть до знання: шлях роздумів – це шлях найблагородніший, шлях наслідування – це шлях найлегший і шлях досвіду – це шлях найгіркіший» і побажала, щоб дівчата старалися обирати два перших шляхи – молилися, думали, радилися перш, ніж прийняти важливі рішення, наслідували життя Великих осіб, зокрема – нашого Господа і інших мудрих людей, яких вони точно зустрінуть на своєму шляху; а якщо оминатимуть два попередні шляхи, то крокуватимуть шляхом власного досвіду – найгіркішим шляхом. Але у всіх випадках – щоб безнастанно вчилися і брали відповідальність за своє життя.

Опісля дівчата теж дякували сестрам за роки спільного проживання, за турботу і любов сестер, за здобуті навички, досвід.

Ось, які спогади залишили дівчата – випускниці:

«Для мене «Дім надії» - це не просто будинок, це – дім, де тебе люблять і постійно чекають. Тут я відчула себе в родині, де тебе цінують і поважають. Саме тут я навернулася і пізнала Божу любов, що дало мені силу радикально змінитися».

«Спочатку я сильно боялася, але з часом я всім серцем полюбила все, що є в цьому будинку. Ваша доброта і чесність, сестри, безцінна! Люблю вас і дякую просто за те, що ви в мене є!»

«В цьому будинку я знайшла підтримку та хороших друзів. Ніколи не забуду наші спільні святкування різних подій! Мені було надзвичайно приємно відчувати тепло та підтримку з боку сестер, вашу цікавість, сестри, щодо мого проведеного дня та ваше велике милосердя. Залишаю цей дім лише з хорошими спогадами».

«Я не вміла молитися, в мене не було звички ходити до Церкви. Молитися і відвідувати храм мене навчили сестри. Низький уклін вам, сестри! Ви зробили велику справу! Ви завжди залишитеся в моєму серці».

Завершили випускний спільною молитвою до Преп. Йосафати Гордашевської в каплиці дому, а також кожна присутня могла висловити свою спонтанну молитву подяки і прохання. Хай за все буде прославлений Господь!

С. Єроніма Вовчак, СНДМ


© 2015.Усі права застережено