Новини


Cвяткування 100-ліття від дня переходу до вічності Слуги Божого о. Кирила Cелецького у Цеблові та Жужелянах

«Пам'ять про праведника буде вічна» - цими словами можна, без перебільшення, сказати про Слугу Божого о. Кирила Селецького, Співзасновника Згромадження Сестер Служебниць НДМ. 28 квітня 2018 року виповнилося 100 років від дня переходу до вічності Слуги Божого о. Кирила.

З цієї нагоди в селі Цеблів Белзького деканату Сокальсько-Жовківської єпархії відбулося урочисте святкування. Урочисту Архиєрейську Літургію очолив правлячий Архиєрей Михаїл Колтун у співслужінні з Екзархом Донецьким Преосв. Вл.Степаном Меньком та численним духовенством, які прийшли вшанувати Праведника та почерпнути з Його духовного досвіду приклад для священичого служіння. На Богослужіння прийшли і мешканці с. Цеблів, - нащадки покоління, яке виховував о. Кирило, які до тепер бережуть Його духовну спадщину.

Але мабуть найбільшою радістю для о. Кирила, було споглядати з небес на своїх духовних доньок, які з’їхалася з різних куточків України та Європи. Сестри Служебниці та Згромадження сестер св. Йосифа Обручника. Спільноту сестер Служебниць очолила с. Софія Лебедович, Генеральна Настоятелька Згромадження. Українську спільноту Сестер Служебниць представляла с. Мирослава Яхимець. Провінційна Настоятелька в Україні. Прибули також Провінційні Настоятельки Сестер Служебниць з Польщі, Словаччини та Сербії. А також сестри із спільнот в Україні.

Під час проповіді о. Василь Крушельницький, постулятор беатифікаційного процесу, наголосив на тому, що за час своєї душпастирської праці отець Кирило Селецький навчав своїх парафіян життя у релігійному та національному дусі. Він постійно дбав про красу Божих храмів, засновував братство Тверезості, старався про матеріальне піднесення люду Божого, працював у читальнях, працював й пером. Особлива спадщина, яку залишив о. Селецький, - заснування ним монаших згромаджень: Згромадження Сестер Служебниць Пречистої Діви Марії Непорочно Зачатої в Жужелянах, і Згромадження Сестер св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії в Цеблові. О. Василь підкреслив писемну спадщину о. Кирила, особливо його дописи до різних видавництв, популярні розвідки та книжки «Своя хата», «Катехизис». Після Божественної Літургії було зачитано місцевості та країни де виконують служіння спільноти сестер, поширюючи Боже Слово, служачи своєму народу. Після Божественної Літургії с. Єлизавета Бігун вручила пам’ятні медалі виготовлені з нагоди Ювілею Правлячому Архієреєві, Пароху с. Цеблів, о. Олегові Кіндію, який представляв родину о.Селецького, а також с. Софії Лебедович, Генеральній Настоятельці сестер служебниць. Зі свого боку с. Софія подарувала с. Єлизаветі ікону пресвятої Богородиці «Двері милосердя».

Після Божественної Літургії відбулося посвячення музею о. Кирила Селецького у с. Цеблів, а відтак присутні вирушили до села Жужеляни Белзького деканату Сокальсько-Жовківської Єпархії, де молились панахиду з нагоди століття від дня смерті слуги Божого о. Кирила Селецького. Парохіяни разом із парохом о. Олексієм Яворським радо вітали свого правлячого Єпископа у своїй парафії.

Панахиду очолив правлячий Архиєрей Михаїл Колтун у співслужінні з Екзархом Донецьким Преос.Вл.Степаном Меньок, численними священиками, сестрами монахинями, вірними та родиною слуги Божого о. Кирила Селецького. У своїй проповіді під час панахиди Владика Степан Меньок наголосив на тому, якою важливою була постать о. Кирила та яким великим був Його внесок у духовний розвиток Церкви, що 100 років після його смерті ми так урочисто його згадуємо. Він заохотив до добрих вчинків, завдяки яким будемо жити у серцях наших нащадків.

Ясний сонячний день, яким втішалися прочани цього дня, став наче свідченням того, що о. Кирило справді прожив богоугодне життя і сьогодні втішається славою святих, прославляючи Отця нашого на небесах. Ми ж будемо берегти його духовну спадщину продовжуючи справу о. Кирила – любити Бога та свій народ, утверджувати християнські цінності та поширювати Боже Царство там, де Господь нас покликав.

с. Емілія Вандич, СНДМ


© 2015.Усі права застережено