Новини


Сестри Служебниці побували з мощами Преподобної Йосафати Гордашевської в Чернівцях

У Генеральному домі ОО. Василіян у Римі зберігаються спогади о. Мелетія Лончини, ЧСВВ, написані у Добромилі 5 квітня 1933 р., у яких є багато згадок про перші роки діяльності і розвитку нашого Згромадження. Щодо 1894 отець занотував :

«Так зараз у перших роках (заснування Згромадження- примітка автора) бездітні супруги записали дім, 16 моргів поля на Згромадження. За їх приміром прибували дальші записи, так що сестри поширили свою діяльність між людьми. Кандидатки зголошувалися з усіх сторін, навіть з Буковини, так що місця не було, тому зайшла потреба розбудувати новіціят».

Ще у далекому 1894 році дівчата приходили з Буковини, щоб вступити до Згромадження. Ймовірно, вони знали першу Служебницю - сестру Йосафату, мабуть вона їх вчила, з ними жила, молилася. Вони б могли нам багато розповісти, як жили Сестри у ці перші роки від заснування, які труднощі мала молода Настоятелька у житті на щодень, як вони разом долали їх.




А сьогодні… Йосафата завітала на Буковину! За благословенням Преосвященного Владики Йосафата (Мощича) та на запрошення о. Василя Гасинця, пароха Храму Різдва Пресвятої Богородиці і святого Антонія, сестри: Анастасія Заброцька, с. Йоанна Гриньків с. Тадея Кланца і Анна Буравкіна разом із мощами Співзасновниці Преподобної Матері Йосафати поїхали на місію у м. Чернівці. Протягом трьох днів, 16-18 листопада, сестри розповідали дітям, малечі, дорослим про святість дороги с. Йосафати. Спільно молилися до Блаженної, переглядали відеофільм про її життя, ділилися своїм досвідом зустрічі з Богом.

Не так давно при храмі Різдва Пресвятої Богородиці діє група самопомочі для дітей з особливим потребами. Сестра Йоанна, Анна та добродійка Оксана Гасинець разом з дітьми робили привітальні листівка, а дорослі мали змогу поділитись своїм радощами-труднощами із с. Анастасією. Наші друзі з особливою, притаманною лише для них безпосередністю, приступали до цілування мощей, а їх рідні – зі сльозами на очах і серцем переповненим щирої молитви і просьбі за своїх дітей.

Малюки Катехитичної школи виготовляли з Анною Буравкіною паперового Ангелика та малювали малюнки для Блаженної Йосафати, а школярі разом з с. Йоанною складали свої особисті молитви до Матері Йосафати, у яких просили про мир в Україні, здоров’я для батьків, братиків-сестричок та бути «такими ж добрими і чемними, як була Йосафата».

У першу річницю відновлення Чернівецької єпархії у Катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці у ніч з 17 на 18 листопада проводилися чування. Сестри взяли у них участь та розповіли прочанам про історію заснування Згромадження, покликання і життя першої Сестри Служебниці. Преосвященний Владика Йосафат, коли представляв Сестер, зокрема сказав: «Ми молимося, щоб у нашій єпархії були Сестри – і сьогодні вони з нами, разом із мощами Преподобної Йосафати! Молімось, щоб Вона і Сестри залишилися з нами».

Щира подяка Владиці Йосафату (Мощичу) за благословення та батьківське прийняття; отцю Василю Гасинцю та парафіянам храму Різдва Пресвятої Богородиці за сердечну зустріч, щире піклування, спільні моління.

Преподобна Йосафата вчила, що сестри мають йти усюди, де тільки б’ється людське серце і є потреба. На початках заснування Згромадження Йосафата особисто брала участь в утворенні нової місії чи спільноти і залишала її тоді, коли бачила, що сестри вже можуть самостійно продовжувати своє служіння та молитовне життя. Сьогодні Вона разом із нами йде туди, де б’ється людське серце, знову йде перша, щоб ми ступали її слідами.





© 2015.Усі права застережено