Новини


У Бережанах відійшла по вічну нагороду до свого Небесного Обручника с. Надія Марія Кобрин

26 березня 2017 року у домі Співстраждання Матері Божої у Бережанах відійшла по вічну нагороду с. Надія Марія Кобрин на 81 році життя та 38 чернечого покликання.

Ввечері 26 березня у домі Співстраждання Божої Матері у Бережанах відправлено Парастас біля домовини померлої с. Надії Кобрин, на який прибули сестри зі Львова, Стрия та численні священики: парох о. Іван Хрептак, о. Роман Маслій, о. Лев Кметко, декан Бережанський о. Михайло Бугай, о. Микола Онищук, о. др. Прокопій Лотоцький, ЧСВВ, о. Олесь Будзяк, ректор Івано-Франківської Теологічної Академії, о. др. Володимир Дарморіс з Тернополя, о. Микола Мидляк з Підгаєць, о. Володимир Люшняк з с. Вільховець.

Похорон с. Надії Кобрин відбувся 27 березня 2017 року. Вранці до Бережан прибули численні сестри з різних спільнот: Львова, Івано-Франківська, Надвірної, Жовкви, Заліщик, Стрия, а також багато священиків і родина померлої. О 12:00 у домі сестер відправлено Панахиду. Відтак домовину перенесено до храму Пресвятої Тройці. Тут відправлено Божественну Літургію, під час якої о. др. Прокопій Лотоцький, ЧСВВ, розповів усім присутнім про життя с. Надії, яке було нелегким, сповнене терпінь і великої надії на Господа до останнього її подиху. Отець Прокопій підкреслив особливо чесноту тихості і покори с. Надії, яка несла Євангеліє своїм свідченням і прикладом богопосвяченої особи, а не словами.





Також с. Емілія Вандич, Провінційна Заступниця, висловила слова щирої вдячності для усіх, хто прибув на похорон, щоб скласти останню шану с. Надії, яка була свідком любові, вірності, витривалості в покликанні і в доброму до кінця.

С. Надію Кобрин поховали на місцевому цвинтарі, де вже знайшли вічний спочинок численні Сестри Служебниці, які служили Богові і людям у Бережанах.

Вічна їй пам’ять!


Біографічна довідка про с. Надію Кобрин, СНДМ

С. Надія Марія Кобрин народилася 04 квітня 1935 у с. Тучне Перемишлянського району Львівської області у середньо заможній родині Івана Кобрина та Анни з роду Кобринович. Під час хрещення у парафіяльному храмі Благовіщення Пречистої Діви Марії дівчинка отримала ім’я Марія. Батьки Марії займалися землеробством і виховували в християнському дусі семеро своїх дітей, з яких Марія була п’ятою дитиною.

Родина була побожною, працьовитою та дружною. Свідомі батьки-українці дбали найперше про те, щоб дати своїм дітям християнське виховання, закорінене у любові до Бога та ближнього. У родині плекалася щоденна спільна молитва, а у неділі та свята усі поспішали до церкви на богослужіння. Храм Благовіщення Пречистої Діви Марії у с. Тучне славиться своєю Чудотворною iконою Пресвятої Богородицi Тучнянської, перед якою Марія полюбляла молитися.

У 1942 році Марія почала ходити до школи. Але через воєнні лихоліття, завершивши лише початкову школу, Марія була змушена важко працювати у колгоспі протягом 20 років, доглядаючи старенького хворого батька. Її мати померла у 1956 році.

В кінці 60-их років XX століття радянська влада закрила церкву Благовіщення Пречистої Діви Марії у с. Тучне, намагалась перетворити її на музей. Проте віряни продовжували таємно проводити відправи, на які приїжджали підпільні священики УГКЦ: о. Василь Білінський, о. Степан Здобиляк, о. Михайло Будзінський, о. Михайло Возняк, о. Василь Оберишин, о. Богдан Смук, о. Євстахій Смаль, о. Петро Городецький, о. Микола Волосянко, о. Василь Вороновський.

Марія зі своєю родиною приходили на ці таємні відправи. Саме через о. Василя Білінського Марія дізналася про чернече життя і рік після смерті батька, 05 березня 1978, вступила до підпільного монастиря Сестер Служебниць у м. Сокалі.

Під час Облечин, які відбулися у 20 жовтня 1978 року Підволочиськах, Марія Кобрин отримала чернече ім’я с. Надія. Перші обіти с. Надія склала у Бережанах 07 квітня 1982 року під час Божественної Літургії, яку відслужив о. Йосиф Ридель, ЧСВВ.

Вічні обіти с. Надія склала у Глинянах 28 серпня 1988 року під час Архиєрейської Божественної Літургії, яку відслужив Преосвященний Владика Софрон Дмитерко, ЧСВВ.

З 1988 року с. Надія проживала у монастирі Сестер Служебниць у Бережанах. Сестра Надія жертвенно та з посвятою доглядала стареньких хворих сестер у монастирі, виконувала різні домашні обов’язки, працювала в лікарні і завжди знаходила час, щоб навчити спраглих людей про Бога, заохотити їх до молитви.

Сестра Надія дуже любила Згромадження Сестер Служебниць, молилася за нові ревні покликання, раділа молодими покликаннями.

В останні роки свого життя с. Надія хворіла, була вже немічна, але її дух був завжди молодий і сильний. Протягом останнього року с. Надія була прикута до ліжка, дуже терпіла внаслідок хвороби. Сестри, котрі доглядали стареньку сестру останніми роками, згадують її велику чесноту терпеливості.

С. Надія була дуже вдячною за найменшу послугу, яку їй робили сестри під час її хвороби, не хотіла бути для них тягарем.

У неділю на світанку 26 березня 2017 року с. Надія Кобрин тихо спочила у Бозі, відійшовши по вічну нагороду до свого Небесного Обручника, Котрому вона так віддано служила до останнього свого подиху.

Вічна їй пам’ять!


© 2015.Усі права застережено