Новини


Подорожуюча ікона Блаженної Йосафати у спільноті Святого Йосифа Сестер Служебниць НДМ м. Стрий

Блаженна Йосафата Гордашевська, перша Cестра Служебниця, продовжує свою благословенну подорож по спільнотах Сестер в Україні з нагоди святкування 125-ліття Згромадження Сестер Служебниць НДМ.

25 травня 2017 року ікона Йосафати прибула до своїх сестер Служебниць у м. Стрий з Києва. Її привезли настоятелька с. Єротея Сорока разом із парохом храму Благовіщеня Пречистої Діви Марії о. Василем Проциком. Було вже за північ, але сестри з трепетом чекали. Ікона занесена до каплиці, де вже було приготовано місце для неї. Лампадки уже горіли і Сестри, клякнувши, привітали Йосафату, разом відмовляючи молитву «Преподобна Йосафато, що жертовно жила…», просячи благословення та прославляючи Її в Стрию.

Наступного дня 26 травня (п’ятниця) ікона помандрувала разом з сестрами (с. Єротеєю Сорокою, с. Партенією КУць і с. Ольгою Трембач) до с. Пісочне. Там її чекали з нетерпінням парафіяни разом з їхнім новим парохом о. Володимиром Жданом, який є канцлером Стрийської Єпархії. Разом зі сестрами поїхали 5 дівчат з парафії Успіння Богородиці, з якими с. Партенія підготувала невеличкий концерт про життя Блаженної Йосафати. Отець Володимир подбав про транспорт, щоб помогти заїхати до його парафії. В с. Пісочне була урочиста зустріч ікони з фанами, яку так гарно приготували. Також уже ікону чекали багато зібраних людей в храмі та багато чудових дітей. Занесено ікону до храму Успіння Богородиці і поставлено на тетрапод. Отець привітав Йосафату а також усіх нас, Служебниць. Опісля була спільна молитва - Молебень до Богородиці та вервичка до Блаженної Йосафати в наміренні усіх зібраних. Молитва була надзвичайно щирою і урочистою. Також відбувся виступ с. Єротеї, яка радо і змістовно розказала людям про життя Блаженної Йосафати та про ікону, яка подорожує. Після молитви наші дівчатка виступили з піснями і віршиками про Блаженної Йосафату. Люди слухали зі сльозами на очах. Після виступу всі мали нагоду приступити до ікони та мирування, і кожен з присутніх отримав маленьку іконку Йосафати. Також була виставлена скринька -пожертва для дітей із зони АТО від с. Йосафати.

У кінці була спільна фотографія на пам'ять про перші відвідини Блаженної Йосафати. Опісля всі ми Сестри разом з дівчатами були запрошені на невеличку гостину до отця пароха, де його дружина радо нас зустріла і частувала. Дякуємо і прославляємо Господа за цю чудову зустріч.

27 травня (п’ятниця) ікона була виставлена в нашій захоронці св. Йосифа у Стрию, щоб діти разом з батьками могли помолитися та просити ласк в Йосафати. Все гарно було приготоване в захоронці сестрою Євтимією Швачук, яка є в ній відповідальна.

Урочисту Божественну Літургію відслужив о. Василь Горечко, який є духівником в захоронці. Сестри разом з дітьми і батьками дякували та просили молитовного заступництва у Блаженної Йосафати. Отець у своїй коротенькій проповіді розповів, що Блаженної Йосафата також була малою дитиною та любила молитися. Після Літургії діти мали виступ для усіх нас - віршики і пісні про Йосафату, а також виставу «Дівчинка зі Львова». С. Євтимія також звернулася до всіх присутніх з коротеньким словом про Блаженної Йосафату. Укінці відбулося спільне частування цукерками від Йосафати.

У другій половині 27 травня дня ікона помандрувала до кафедрального храму Успіння Пресвятої Богородиці в Стрию, де сестри при цій парафії виконують багато праць. Тут ми разом з парафіянами молилися Вечірню та Молебень до Богородиці. Ікона Йосафати була виставлена для почитання. С. Партенія виступила з коротким словом про життя і служіння Блаженної Йосафати. На кінці відбувся виступ дівчат, який парафіяни радо слухали, хоч були вже втомлені. О. Василь Горечко щиро дякував сестрам за цю спільну молитву разом з Блаженною Йосафатою. Відбулося також мирування і всі присутні отримали іконки Йосафати з молитвою, які роздавали сестри.

28 травня (неділя) 0 12:00 ікона Блаженної Йосафати знову була в храмі Успення Пресвятої Богородиці на дитячій Божественній Літургії, яку відслужив отець Андрій Бінас.

Сестра Партенія на цій парафії провадить катехизацію і також дитячий хор, який співає Літургію. Після відправи сестра Партенія знову розказала всім присутнім про Блаженнуї Йосафату та заохотила всіх молитися до неї. У храмі було дуже багато дітей різного віку, які з захопленням слухали та разом вкінці помолилися спільно молитву до Йосафати просячи в неї заступництва.

Після обіду 28 травня наша Блаженна Йосафата помандрувала до нашої найближчої парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці разом з усіма сестрами нашої спільноти (крім с. Маргарети Трембач, яка тихенько лежить хвора і молиться в ліжку та жертвує свої терпіння Богові, дякуючи та прославляючи). У храмі Благовіщення нас зустрів і дуже тепло привітав о. Петро Монька. Разом з людьми ми молилися Молебень до Богородиці та Блаженної Йосафати. Сестра Євтимія розказала присутнім парафіянам про Блаженну Йосафату, зазначивши, що ми самі, Сестри Служебниці, повинні за прикладом Йосафати жертвувати себе до кінця на служіння Богові та нашому народові. Опісля був виступ дівчат з програмою про Йосафату та мирування, і всі отримали образки Йосафати. Отець і всі присутні парафіяни були надзвичайно вдячні сестрам за цю місію та зі сльозами на очах проводжали сестер і Йосафату.

29 травня сестри помандрували зі Блаженною Йосафатою на парафію св. Володимира і Ольги. Нас урочисто перед храмом зустрічав о. Назарій Майсук. Разом з парафіянами ми молилися Молебень до Йосафати. Опісля с. Єротея ознайомила всіх присутніх з історією ікони та життям Бл. Йосафати. Було всім цікаво. Також в кінці програми наші дівчатка мали виступ. Відбулося мирування та всі отримали образки Йосафати. Отець виголосив велику подяку Сестрам за це, що так гарно організували цю зустріч з Блаженною Йосафатою.

30 травня до нашого монастиря, на прохання сестри Єротеї, настоятельки спільноти, завітав Преосвященний Владика Богдан Манишин, Єпископ-помічник Стрийський. Уже входячи до каплиці, Владика почав співати «Ласками багата нині повсякчас, Мати Йосафато, встався за нас»… Опісля разом із Владикою ми помолилися Вечірню та запросили Його на святкову вечерю. Перед вечерею с. Єротея сердечно привітала Владику з іменинами та подякувала за співпрацю, запевняючи молитвами. Для Владики сестри приготували святковий торт. Владика був щиро вдячний сестрам та багато жартував.

31 травня Блаженна Йосафата разом з сестрами відвідала парафію свщмч. Йосафата Кунцевича, де сестри разом з парафіянами молилися Молебень до Богородиці та вервичку до Блаженної Йосафати. Сестра Партенія розказала людям присутнім про Блаженну Йосафату, її життя і служіння, та заохотила всіх молитися. Отець Тарас Ляшок щиро подякував сестрам. Люди також були вдячні, отримавши іконки Йосафати, і не хотіли розходитися. Прославляємо Господа за ще один день пережитий разом з Йосафатою. Уже ввечері, повертаючись до монастря, прийшла сумна вістка про смерть нашого дорогого Блаженнішого Кардинала Любомира Гузара. Сестри всі разом зайшовши до каплиці помолилися за упокій Його душі.

1 червня Ікона Блаженної Йосафати разом зі сестрами з самого раненька помандрувала до парафії Всіх святих українського народу. на цій парафії парохом є отець Іван Барабаш, який зустрів сестер і ікону, положивши її на тетраподі. Ікона залишилася тут на цілий день, щоб якнайбільше людей змогли приступити та молитися до Йосафати. Ввечері було відслужено також Молебень до Йосафати та було коротке ознайомлення з життям і служінням Блаженної Йосафати, яке приготувала с. Ольга. Опісля був виступ дівчат з програмою до Йосафати, мирування і преклоніння до ікони. Всі присутні отримали образки Йосафати та були дуже вдячні сестрам. Прославляємо Господа за цей день, пережитий разом з Йосафатою, яка також була завжди близько людей і їх терпінь. Сестри повернулися втомлені, але щасливі, що могли бути разом з людьми з цією місією. МИР! За все Слава Богу честь Марії і нам.

2 червня ікона мандрує до с. Кавське – рідне село о. Єремії Ломницького, ЧСВВ. Парохом тут є о. Олег Кобель. Тут радо зустріли нас отець з парафіянами. Помолились Молебень до Блаженної Йосафати, послухали розповідь про її життя з уст с. Єротеї, послухали виступ наших дівчат. Отець Олег дякував Блаженній Йосафаті за її заступництво і просив у неї, щоб «з нашого села Господь вибрав на служіння хоч одну Cестру Cлужебницю». Після спільної молитви до Блаженної Йосафати люди цілували ікону, відбулося також помазування єлеєм. Приємним було те, що опісля всіх нас парафіяни запросили на чай з солодощами і канапками.

За все Слава Богу, честь Марії і нам Мир!

Сестри зі Стрия


© 2015.Усі права застережено