Новини


Святкування 125-ліття від заснування Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії у Львові

27 серпня 2016 року в Архикатедральному Соборі Святого Юра у Львові урочистою Божественною Літургією продовжилися святкування від заснування Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, на які прибули сестри з Бразилії, Канади, США, Австралії, Італії, Польщі, Словаччини, Сербії та Казахстану.

Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди відкриття ювілейного року служили Високопреосвященний Владика Ігор Возьняк, Львівський Архиєпископ і Митрополит, Високопреосвященний Владика Володимир Війтишин, Івано-Франківський Архиєпископ і Митрополит, Преосвященний Владика Володимир Груца, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, Преосвященний Владика Богдан Манишин, Єпископ-помічник Стрийської Єпархії, Преосвященний Владика Йосафат Говера, Екзарх Луцький, Преосвященний Владика Василь Тучапець, Екзарх Харківський, та численні священики. На Літургії разом зі Сестрами Служебницями молилися представники різних чернечих згромаджень, батьки, добродії та друзі сестер.




Владика Володимир Груца у проповіді поділився думками про історію та духовність Згромадження Сестер Служебниць. Проповіддю і свідченням сестер була їх жертовність і скромність, а духовність відображалася у їх діяльності. Владика висловив вдячність за служіння Сестер Служебниць в різних ділянках - катехизацію в захоронках, діяльність в навчальних закладах, служіння в парафіях, окрасу Божих храмів, опіку над хворими людьми, працю з дітьми-сиротами, численні реколекції, служіння в Апостольських Нунціатурах, церковних структурах УГКЦ.




Вкінці Літургії з привітальним словом звернулася Мати Тереза Слота, Генеральна Настоятелька. «Ювілей нашого Згромадження є святом цілої Церкви, - підкреслила Мати Тереза, - тому впродовж ювілейного року будемо дякувати Господеві за Його великі діла, які Він творив і творить через Сестер Служебниць вже 125 років». Мати Тереза подякувала усім присутнім за підтримку для Згромадження та просила про подальшу співпрацю.




Також було зачитано привітальні грамоти та звернення з нагоди ювілею від Преосвященного Владики Богдана Дзюраха, Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ, і Преосвященного Владики Тараса Сеньківа, Єпископа Стрийського.

Владика Богдан підкреслив важливу роль провінції Співстраждання Пресвятої Богородиці, яка на мапі Згромадження «займає особливе місце, адже вона є колискою усієї великої спільноти сестер служебниць». «То ж до неї у всі часи були спрямовані серця і погляди сестер служебниць, щоби звідси черпати натхнення і відновлювати в собі первісний дух Згромадження. Сестри провінції зазнали важких переслідувань у роки тоталітарних режимів минулого століття і, покріплені благодаттю Божою, склали геройське свідчення віри, яке донині є для вірних усієї нашої Церкви джерелом внутрішньої сили і закликом до наслідування Христа в любові й посвяті», – зазначив секретар Синоду. «Дякуємо Богові за ваших праведних засновників – блаженну Йосафату, слуг Божих єромонаха Єремію Ломницького, ЧСВВ, та о. Кирила Сілецького. Саме ці три особи, ведені Святим Духом, дали початок Згромадженню сестер служебниць Непорочної Діви Марії, яке з теренів Галичини поширилося далеко поза межі України – до країн Центральної і Західної Європи, Північної і Південної Америки, а навіть – до Австралії і Казахстану», – пише єпископ до сестер.

Відтак ювілейні святкування продовжилися у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа. Сестри Служебниці мали нагоду поспілкуватися з Блаженнішим Патріархом Святославом Шевчуком, Отцем і Главою УГКЦ, і поставити йому питання.

Блаженніший Святослав поділився цікавим історичним фактом про Сестер Служебниць. У довоєнннй період у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа містився Генеральний Заряд Згромадження. У час переслідувань УГКЦ останньою вийшла з приміщення духовної семінарії Сестра Служебниця, якій вдалося врятувати Євангеліє і передати його о. Миколі Пристаю. Протягом підпілля згаданий отець переховував Євангеліє і тепер воно зберігається в новому приміщенні семінарії.

Блаженніший Святослав зазначив, що святкувати ювілей - означає торкнутися святості того моменту, в якому був присутній Бог, коли 125 років тому кілька дівчат довкола Блаженної Йосафати започаткували нове Згромадження в Церкві.




На завершення зустрічі Генеральна Настоятелька подарувала Главі УГКЦ ікону з мощами Блаженної Йосафати.

Святкування продовжилося Урочистою Академією, під час якої через музику і молитовні роздуми представлено історичний і духовний шлях Згромадження Сестер Служебниць протягом 125 років, а також кожної Провінції.


© 2015.Усі права застережено