Новини


Семінар-тренінг на тему «Попередити посттравматичний стресовий розлад в Україні»

7-11 березня 2016 року наші сестри: с. Єроніма Вовчак, с. Людмила Панасюк і с. Миколая Турянська брали участь у семінарі-тренінзі на тему «Попередити посттравматичний стресовий розлад в Україні», який проходив у приміщенні Львівської Духовної Семінарії Св. Духа. Ініціатором і організатором цього заходу була Координаційна рада з питань душпастирства у кризових ситуаціях Патріаршої Курії УГКЦ, яку очолює Владика Богдан Манишин, Єпископ-помічник Стрийської Єпархії УГКЦ.

У семінарі взяли участь більше 230 осіб з різних регіонів України: психологи, військові капелани, священики, богопосвячені особи, волонтери і миряни, які готові надавати допомогу категоріям осіб, що страждають внаслідок воєнних дій на Сході України.

Cемінар проводив спеціаліст зі США – доктор психології, один із засновників вчення про виведення учасників бойових дій із психічної травми - Френк П’юселік, в минулому військовий лікар, ветеран в’єтнамської війни, який опираючись на власному досвіді представив учасникам методи праці з особами у яких є ПТСР.

Досвід бойових дій відкладає свій відбиток у душах бійців, змінює їхню психіку, призводить до того, що у світі прийнято називати посттравматичним стресовим розладом (ПТСР).«Я працював з ветеранами семи воєн на трьох континентах, і знаю, що симптоми і наслідки ПТСР однакові завжди і скрізь. Я бачу, що чекає на Україну та попереджаю – потрібно діяти негайно. Щоб усвідомити, наскільки це важливо, наведу дві цифри: у В'єтнамі загинули 57 тисяч американських солдатів, протягом наступних 10 років після війни - понад 60 тисяч ветеранів вбили себе», – заявив американський психолог.

Під час семінару Френк Пьюселік також розповів про правила виживання, які використовуються в бойовій ситуації, реакціях солдата на стрес у мирному житті, описав симптоми ПТСР та особливості роботи психологів з ветеранами. Також учасники заходу отримали методичні посібники «Програма самоврядування ПТСР для солдат», у яких Френком коротко викладено рекомендації для ветеранів.

Тренер постійно наголошував, що в Україні необхідні фахівці, які навчать, як переходити від психологічних правил війни до правил цивільного життя, адже після запеклих боїв за життя, солдати можуть бути досить небезпечними. Тому треба швидко повернути людину до нормального стану після бойових дій. Бо, згідно слів Френка, повернути додому тіло можна за декілька днів, а, щоб повернути «додому» голову нераз знадобиться багато років…

Такі заходи є дуже корисними і необхідними в теперішній ситуації в Україні, враховуючи також той факт, що на державному рівні нема створеної і відпрацьованої системи трансформації наших ветеранів війни. Церква, яка завжди є поруч з тими, хто терпить, теж має обов’язок відповідати на актуальні виклики суспільства. Тому велика подяка Владиці Богдану і його команді, які організували цей захід.

с. Єроніма Вовчак, СНДМ


© 2015.Усі права застережено