Новини


Ігнатіанські реколекції у Надвірні

З 21 по 29 лютого 2016 р. у реколекційному домі Преподобної Йосафати Гордашевської у Надвірні відбулися ігнатіанські реколекції для Сестер Служебниць під проводом о. Михайла Станчишина, ТІ. Провідною темою роздумів був «Гріх». Проте, як знаємо, ми народилися з любові і для любові, тому перші дні сестри просили про благодать досвідчення Божої любові, щоб у наступні дні змогти зрозуміти причину і таємницю гріха. Отець Михайло слушно зауважив, що «де немає любові, там немає гріха», тому, що коли людина не пізнала любові - не бачить, яке розділення і біль приніс первородний гріх.

Під час реколекцій сестри могли роздумувати і досвідчити той біль Господа через кожен наш переступ. Він розділив людину не лише з Богом, але з собою та ближніми. Та ціле Святе Письмо наповнене історією про закоханого у своє творіння Господа, Який шукає людину постійно, і буде шукати її аж до кінця світу, бо заради неї воплотився, жив на землі і помер на хресті.

Отець пояснював, що Ісус немає проблеми з нашими гріхами, Він готовий усі простити, проте Він не може допомогти тому, хто не хоче визнати «свою болячку». Спаситель надто шанує людську свободу, щоб насильно звільняти її. Розважаючи спочатку про гріх ангелів, потім про первородний гріх, сестри споглядали, як виглядає правдиве покаяння на прикладі царя Давида, який, хоч і був помазаний Господом і мав усього по достатком, не зміг опертись спокусі і згрішив. Він є яскравим прикладом смирення людини, яка бачить свою хворобу душі і не лише визнає її, але і готова понести все, що Господь призначить за покуту.

Опісля сестри споглядали в Євангеліях ставлення Христа до людини, яка кається - з якою делікатністю Спаситель запитує про те, що турбує, і лікує так ніжно, як матір своє дитя. Проте до гордих фарисеїв, які не бажають визнати свою гордість, Господь застосовує «свій бич» і очищає храм їхніх душ, бо любить і не може бачити, як вони себе гублять.

Предивним є наш Господь, Який знає свій підхід до кожної окремої душі, і настільки сильно бажає поєднатися з нею, що, слушно, одна іспанська містичка називає Ісуса «божевільним з любові».

Досвідчивши Божої любові, сестри наповнилися силою для долання щоденних труднощів, наслідуючи Свого Божественного Обручника, Який заохочує: «Прийдіть до мене… і навчіться від мене…» (Мт. 10, 26; 28).

с. Магдалина Шульгіна, СНДМ


© 2015.Усі права застережено