Новини


Урочиста Академія з нагоди 100-літнього ювілею з дня смерті Слуги Божого о. Єремії Ломницького

3 липня 2016 року Урочистою Академією в «Народному домі» у селі Кавське, що на Львівщині, продовжилося відзначення 100-літнього ювілею з дня смерті Слуги Божого о. Єремії Ломницького, відомого церковного діяча, місіонера, співзасновника Згромадження Сестер Служебниць.

Розпочав святкову зустріч парох місцевого храму преподобної Параскевії Тарнавської о. Олег Кобель короткими роздумами про життя о. Єремії Ломницького. «Отець Єремія відчув покликання бути зміненим і міняти світ, - підкреслив отець парох. - Це покликання він реалізував через богопосвячене життя».

Голова Місії "Постуляційний центр беатифікації УГКЦ» о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, поділився дослідженнями про місіонерську діяльність о. Єремії Ломницького. Місії – це один із способів промовити до серця вірних простим словом, яке мало спонукати до переміни власного життя. Тому ці місії називали народними. Єпископи доручали голошення місій монашеству. Монахів до такої місії готували. Словом, яке місіонер говорить, мусить ним жити. Отець Єремія Ломницький був одним із таких місіонерів, який пройшов вишкіл у Добромилі, закінчив богословські студії, був іменований місіонером, провівши 52 місії по селах і містах Галичини. Саме місії в Жужелі у 1891 році стали передумовою народження Згромадження Сестер Служебниць.

С. Ореста Боршовська у своїй розповіді підкреслила, що о. Є. Ломницький був першим василіянином, який почав давати реколекції для священиків, семінаристів, інтелігенції, імостей. Найбільший вклад, який зробив о. Єремія для Церкви – це участь у заснуванні Згромадження Сестер Служебниць, метою якого було провадження дитячих садків, дбання про красу Божих храмів і хворих.

Отець Єремія підкреслював особливу роль жінки в Церкві. Священики через місії не можуть охопити усіх людей, а сестра-монахиня, навчаючи малих дітей, зробить дуже-дуже багато.

Отець Тарас Баран, який теж народився у с. Кавське, поділився дослідженнями про ректорську діяльність о. Єремії Ломницького у Станіславівській духовній семінарії. О. Єремія не тільки підібрав кваліфікованих викладачів для семінарії, а також сам викладав кілька предметів – пасторальне богослов’я, методологію, катехитику, риторику та гомілетику. Навчальний рік семінаристи розпочинали реколекціями, які провадив сам отець-ректор.

Будучи ректором семінарії, отець Єремія продовжував підтримувати духовну єдність із Сестрами Служебницями. Кілька сестер провадили господарство у семінарії. Під час російської інтервенції у 1914 році отець Єремія, маючи можливість виїхати за межі Галичини, залишився вірно виконувати свої обов’язки ректора: «Мушу боронити Сестер перед солдатами.» За активну релігійну діяльність о. Єремію Ломницького було заарештовано і вивезено до Києва, а згодом у Симбірськ в Росії, де він помер 3 липня 1916 року.

Спомини про життя і діяльність о. Єремії перепліталися духовними піснями, які виконували діти з місцевої катехитичної школи імені о. Єремії Ломницького.

Вкінці свята с. Боніфатія Дяків, Провінційна Настоятелька, подякувала усім учасникам Академії за чудову нагоду разом розважати про приклад святого життя о. Єремії Ломницького.

«Одна людина може зробити у світі дуже багато, якщо шукатиме щодня Божу волю, - підкреслила с. Боніфатія. - Нехай приклад нашого духовного батька о. Єремії нас надихає і веде».

На завершення свята на сцену вийшли Сестри Служебниці і заспівали гимн Згромадження як знак своєї вдячності і прослави Бога.


© 2015.Усі права застережено