Новини


Свято «Розколяди» для внутрішньо переміщених осіб

4 лютого 2023 року у Василіянському інституті філософсько-богословських студій в Брюховичах відбувся духовно-культурний захід «Розколяда», який організувала с. Єроніма Вовчак, директор соціального центру сестер Служебниць НДМ, яка послідовно працює з переселенцями ще з 2014 року.

У події взяли участь близько 70 учасників, внутрішньо переміщених осіб з різних регіонів України, частина яких проживають в реколекційному домі оо. Василіян, а решта приїхали зі Львова і області на запрошення сестри.

Захід розпочався Божественною Літургією в храмі Собору Пресвятої Богородиці при василіянському монастирі св. Йосифа, яку відслужив Владика Степан (Меньок ), Екзарх Донецький, у співлужінні о. Пантелеймона Трофімова, ЧСВВ, Ігумена монастиря та Ректора Василіянського Інституту.

У своєму слові Владика Степан розповів дещо про свій досвід служіння в Донецьку і висловив думку, що місцеві мешканці були дуже далекі від Бога, але ті, хто приймали євангелізацію, жили євангельською правдою глибоко. І заохотив присутніх користати зі свого перебування тут, зокрема – в спільноті богопосвячених осіб для пізнання християнської віри і духовного зросту.

Опісля частина внутрішньо переміщених осіб представили присутнім вертеп, який приготувала з ними с. Єроніма і т.зв. «родинну колядку». Вертепне дійство, яке було пристосоване до трагічного сьогодення в Україні і яке відгукувалося в серцях глядачів, що самі досвідчили втрати, біль, страх, знайшло добрий відгук, як в акторів, які щиро і творчо зіграли свої ролі, так і в спостерігачів.

Наймолодші учасники розколяди отримали від с. Єроніми дарунки від Добродіїв з Канади. Дарунки виявилися цікавим мотиватором «поколядувати і завіншувати» навіть тих молодих учасників, які не планували брати активну участь. Загалом захід проходив в невимушеній, родинній атмосфері, про що пізніше свідчили його учасники.

Отці Василіяни, які гостинно прийняли учасників заходу, запропонували всім обід. А перед тим спільнота переселенців висловили подяку Владиці Степану, як батьку, який піклується і не забуває своїх духовних дітей, оо. Василіянам, які щиросердно і безоплатно прийняли їх в своєму домі і с. Єронімі, яка ініціює і проводить різні спільні заходи вже багато років.


Відгук Лілії, переселенки з Константинівки, Донецька обл..:

«Вертеп повернув мене у студентські роки. Я вчилася у Слов’янську і на екзамені з предмету «усна народна творчість» ми так само гуртом готувалися до вертепу та вчили колядки.

Щодо нашого заходу – емоції супер! Попри те, що я відчувала сильну тривогу за чоловіка, який на даний час в ЗСУ боронить Донеччину. І саме напередодні, після тижневої «тиші», прислав смс, що живий, але - що їм дуже складно – є багато поранених побратимів. Якби я залишилася вдома, то напевне б плакала і пила пігулки. Ця подія, храм, монастир, вертеп і гарний настрій моєї доньки подарували мені надію і віру у краще, додали сили. Вдячна дуже!»

с. Єроніма Вовчак, СНДМ

Директор соціального центру ССНДМ


© 2015.Усі права застережено