Новини


Сестри Служебниці провели реколекції для катехитів і осіб, вимушено переселених із Донецького Екзархату

У днях 31 березня - 3квітня 2016 року у реколекційному домі Преподобної Йосафати Гордашевської у Надвірні відбулися реколекції для катехитів і осіб, вимушено переселених із Донецького Екзархату. Організувала цей захід с. Єроніма Вовчак, Голова Катехитичної Комісії Донецького Екзархату, а провели - с. Емілія Вандич і с. Любомира Надич.

Реколекції на тему «Боже Слово в житті християнина», проходили згідно методу «Lectio divina», що є одним із найстаріших способів читання Святого Письма і молитви ним. Систематичним опрацюванням Lectio divina завдячуємо монахам-картузіанцям, зокрема Гвігону ІІ, який описав цей метод у творі «Scala Claustralium» («Драбина досконалості»). Традиційний метод включає в себе чотири етапи: lectio (читання), meditatio (роздуми, медитація), oratio (молитва) і contemplatio (споглядання).

У повній тиші, молитві, слуханні Слова і роздумах над ним учасники духовних вправ вчилися почути Бога, увійти з Ним у діалог, побачити своє життя в світлі Євангелія, зрозуміти і прийняти Божий план щодо себе.

Для більшості такий спосіб молитви був повним відкриттям. Учасники реколекцій поглибили свої знання, глибше усвідомили важливість Божого Слова і заохотилися читати і молитися з Ним.

Але кожен із учасників реколекцій засвідчив особисту зустріч з живим Богом, творчу, зціляючу і животворящу силу Слова. З молитвою вдячності, сльозами радості на очах вони ділилися своїм пережитим досвідом прийняття Слова і отриманими відповідями на болючі життєві питання.

Прийнявши Таїнство Покаяння, яке протягом цих днів уділяв о. Ілля Мамчак, Ігумен Святоуспенської Унівської Лаври, кожен досвідчив безмежну любов і прощення Отця. І з миром серця, натхненням шукати допомоги і розради найперше в Бога і з довір’ям до Нього поручити своє так непевне ,в силу обставин, життя, переселенці повернулися до своїх тимчасових домівок – у Донецьку область, Слов’янськ, Вишгород, Львів та Івано-Франківськ.

Щоб більше зрозуміти, що діється в серці людини, яка була змушена залишити свою домівку, працю, близьких людей, пережила стрілянину, страх і якось «виживає» в нових обставинах – подаю їхні свідчення про дані реколекції.

«Не можу не поділитись з Вами своєю радістю! Я вчора ввечері молилась і такий спокій мене охопив, що я задрімала. Вночі спала так, як уже давно не спала. І тільки сьогодні я збагнула, що я вже не боюся наблизитись до Ісуса, як колись. Це чудо! Дякую Богу, що через Вас Він веде мене дорогою пізнання Божого Слова!» ( Валентина, Донецьк – Львів ).



«Що таке реколекціїї - я знала, і що вони принесуть мені користь - також. Що саме я очікувала від реколекцій, я точно не знала, бо не ставила собі цього питання. Моя мета була в мовчанці почути себе і Бога. І вже вкінці реколекцій я зробила висновок – що так і сталося! Також для мене було великим досвідом і я по особливому пережила завершальну зустріч, коли почула, як люди переживають, відчувають, як шукають Бога, шляхів зцілення і вирішення своїх проблем. Я плакала разом з ними, коли вони ділилися » (Ірина, Івано-Франківськ).

«Слава Всевишньому Триєдиному Богу! Слава,честь і подяка! Реколекції в мовчанці в м. Надвірна - це надзвичайна можливість зустрітися з собою і з Богом. Я вперше за багато років християнського (практикуючого) життя спілкувалася з Люблячим Отцем. Слова Істини про мене і для мене приходили в невимовній любові і ніжності. Господь був поруч весь час і відкривав глибокі проблеми і болі, які я ховала навіть від себе. Бог зцілив моє серце, очистив і звільнив від глибокого непрощення. Радості і світла не можна було ані приховати, ані стримати, а легкість і мир давали величезні надії. І це не вища психологія, це Божественна Любов і Милосердя. Тільки Він може робити такі речі. Сестри, як ангели в раю: служать, допомагають і радіють щиро. «Спробуйте і подивіться який добрий Господь!». Дякую Господеві за таке місце на землі і за можливість мені бути в ньому» (Оксана, Луганськ – Івано-Франківськ).

«Для мене ці реколекції стали зустріччю з Ісусом Христом. Кожну хвилину його Живе Слово торкалося мого серця. Тема реколекцій «Боже Слово в житті християнина» в наш час була дуже актуальною, тому що в ситуації, у якій ми опинилися, саме через Боже Слово можу отримати все: пораду, втіху, відповіді на свої запитання та ін. Впровадження до молитви Божим Словом допомогло мені побачити себе в кожній притчі, які були для нас запропоновані. Це допомогло мені пізнати свій стан і важливість Божого Слова в моєму житті. Я вчилася слухати Господа через Біблію (іноді це доволі непросто) і вчилася розуміти те, що Він для мене відкриває. Я дуже вдячна Господу за те, що на моєму шляху зустрілися сестри Єроніма, Любомира і Емілія і за нашу спільноту, яка стала для мене рідною. Дякую за їх молитви і Божу любов, яка була для мене живим доказом присутності Святого Духа» (Зіта, Донецьк – Слов’янськ).

«Ці реколекції особисто для мене, для мого духовного зросту - надзвичайно корисні. Боже Слово - це дійсно фундамент для християнина. Сестри дуже просто і зрозуміло навчили, як слухати Боже Слово, щоб Воно принесло плід в нашому житті. І дійсно в цих днях до мене особисто промовляв Господь. Я дуже багато зрозуміла, що треба змінювати у своєму житті і зараз в мене палає серце любов’ю до Бога і його Слова. Раніше я навіть не вміла читати Святе Письмо. Я вдячна Богу і сестрі Єронімі за це запрошення і дуже щаслива, що могла взяти в них участь. Всім серцем чекаю нових зустрічей з Богом і сестрами - вони неймовірні» (Світлана, Донецьк – Львів).

с. Єроніма Вовчак, СНДМ


© 2015.Усі права застережено