Новини


Форум Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії

Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії готується до відзначення 125-літнього ювілею від заснування, який сповниться у 2017 році. У рамках приготування до ювілею, під гаслом «Місія Служебниць: між постійною обновою і вірністю традиціям», у реколекційному центрі Львівської Архиєпархії у Брюховичах 8 квітня розпочався форум, у якому беруть участь біля 60 сестер Провінції Співстраждання Матері Божої в Україні, а також гості – Генеральна Настоятелька с. Тереза Слота, сестри з Польщі та Бразилії. Під час форуму сестри глибше застановляються над харизмою, перевіряють служіння та спільно планують майбутнє.

Відкриваючи форум, Провінційна Настоятелька с. Боніфатія Дяків представила учасницям основні завдання цієї зустрічі – шукання Божої волі через спільну молитву, слухання та ділення Божим Словом, будування єдності у різноманітності дарів. /Повний текст звернення Провінційної Настоятельки/

Генеральна Настоятелька с. Тереза Слота у привітальному слові до сестер підкреслила актуальність теми форуму і поділилася наступними думками: «Завершивши нещодавно канонічну візитацію Провінції Співстраждання Матері Божої в Україні, можу сміливо сказати вам своє бачення – я бачу минуле Провінції в обличчі старших сестер, а теперішнє – у запалі молодого покоління, та з надією дивлюся у майбутній розвиток як Провінції, так і цілого Згромадження». Генеральна Настоятелька заохотила сестер до глибшої особистої молитви, духовного читання та ділення Божим Словом у спільнотх. У духовній опіці заробітчанами звертати їх увагу на духовні цінності; надалі зосередити більшу увагу на вихованні наймолодших, яке було одним із головних завдань Сестер Служебниць від початку заснування Згромадження. На думку Мати Терези, Служебниці сьогодні мали б «допомогти», послужити єпископам, особливо у новостворених екзархатах. «Цей апостолят вимагає покори й тихості, що є чеснотами Служебниці», - підкреслила Мати Генеральна. Своє слово Мати Тереза завершила думками Слуги Божого о. Єремії Ломницького, співзасновника Згромадження, про чесноти, які він виголосив для сестер під час реколекційних наук у 1908 році. /Повний текст звернення Генеральної Настоятельки.../

О. Олексій Бредєлєв, ТІ, діалогуючи зі сестрами, поділився своїм баченням тематики форуму, а також скерував до роздумів над євангельським текстом (Мт. 13, 44-52) і заохотив переглянути минулі і сучасні «скарби» Провінції.

9 квітня Божественною Літургією відкрив другий день форуму Блаженніший Святослав.



У своєму зверненні до сестер Отець і Глава УГКЦ підкреслив велике значення соціального служіння Сестер Служебниць в умовах війни. «Ми сьогодні маємо так багато страждань у тілі нашого народу, що аж кричать до неба. Не бачити і не чути цього, треба бути справді глухим і мати закам'яніле серце. Сестра Йосафата, – наголосив Блаженніший Святослав, – ішла туди, де найбільше люди плакали і кликали до Бога в їхніх болях і стражданнях. І Сестри Служебниці в багатьох наших єпархіях, спільнотах є чи не єдиною справжньою структурою, яка йде до тих, хто найбільше в потребі. Тому дуже хочу подякувати сестрам, що ви є на передовій».

Відтак с. Дарія Пітулик і с. Еммануїла Харишин представили доповіді про харизму Сестер Служебниць у минулому і сьогоденні, після чого відбулася праця в робочих групах, у якій розглядалися головні ділянки служіння - адміністративна, формаційна, медична, катехитична, пасторальна та соціальна.

С. Христофора Буштин представила стратегію Провінції (актуальні плани, потреби і виклики), а Провінційний Настоятель Отців Салезіян о. Кароль Манік поділився досвідом планування у своєму Згромадженні.

Завершився другий день форуму «Вечором із о. Єремією Ломницьким». Своїми багатолітніми дослідженнями про особу співзасновника та духовного отця нашого Згромадження поділилася с. Луїза Цюпа.


© 2015.Усі права застережено